A zabkása művészete - csokis-kókuszos cukormentes zabkása recept

A zabkása tipikusan egy olyan pofon egyszerű étel, amiről feltételezzük, hogy mindenki meg tudja csinálni, és ez így is van, viszont mindenki más módszerekre esküszik.
Én már vagy egy féléve majdnem mindig azt reggelizek, és ennyi idő alatt kitapasztaltam, hogyan lehet igazán krémes (a titok abban rejlik, hány kanál zabot használunk és hányas hőfokon, mennyi ideig főzzük).
Jöjjön tehát a recept!

Hozzávalók 1 személyre:
  • 300 ml zabtej, tönkölybúzatej vagy egyéb magtej
  • 1 löket vaníliaaroma
  • 2 ek kókuszreszelék
  • 10 púpozott ek zab
  • 1-2 tk kakaópor ízlés szerint
    A tetejére:
  • áfonya (mixelheted más gyümölcsökkel: a banán, málna, gránátalma nagyon passzol hozzá)
  • fahéj (jó sok)
  • lenmag/chiamag/tökmag/virágpor

    Tuti tipp az elkészítésnél:

    Ne főzd túl nagy lángon a tejet, hanem hagyj neki időt! Én általában reggel felrakom közepesre (indukciós tűzhelyen 8-as fokozatra) főni, beleöntöm a vaníliaaromát majd praktikusan elmegyek lezuhanyozni/felöltözni stb, mire kijövök úgy 7-8 perc múlva a tej már gőzölög, ekkor belekeverem a kókuszt és a zabot, aztán kevergetve várok 1-2 percet, amíg felszívják a tejet, innen látni, hogy elég sűrű lesz-e a kása. Ha úgy látod, már jó az állaga, egy két pöffentés után vedd le a tűzhelyről, és már díszítheted is kedved szerint.

    Ha gluténérzékeny vagy…
    Sajnos a zabról nem mondhatjuk ki egyértelműen azt, hogy gluténmentes, amíg nincs feltüntetve nagy betűkkel a csomagolásán. A tönkölybúza esetén pedig már a neve is utal rá, hogy glutén van benne. Nyilván választhatsz helyettük kókusztejet vagy mandulatejet is, csak az drágább mulatság.

    Ha inzulinrezisztenciád van…
    Egyrészt figyelned kell a gluténra, másrészt válassz olyan magtejeket, amiben nincsen hozzáadott cukor, harmadrészt pedig a kókuszreszelék összetevőit is figyelned kell. A kása cukormentességét a gyümölcsökkel tudod igazán kompenzálni, így ne sajnáld őket, illetve még külön hasznos a sok fahéj, ami egyensúlyba hozza a vércukorszintet. Én régen mézet tettem a tetejére, de mivel egyes fórumokon még azt is tiltják IR mellett, így fokozatosan leszoktam róla, most már nem is hiányzik.

 Egy másik variációban elhagyhatod mind a kókuszreszeléket, mind a kakaóport, és ala nature eheted alma-goji bogyó kombóval, vagy alma-gránátalma kombóval is, ami épp a kezed ügyében van. 

 
Mire jó, ha ilyen zabkását eszel?

Ha odafigyelsz a táplálkozásodra már biztosan végigolvastál mindent a superfoodokról, ezért csak egy pár összetevő hasznos tulajdonságait sorolom fel. Forrásom Jolene Hart nagyon szép és praktikus könyvecskéje, az Eat Pretty, amit ajánlok mindenkinek.
  • A zab egyrészt fontos rost, fehérje és vas forrás – nem csak vegetáriánusoknak – másrészt olyan szépítő ásványokban gazdag mint a mangán és a szelén, ezenkívül B1 vitamint tartalmaz, ami az idegrendszer számára hasznos.
  • A kókusz bármely formájában egészséges, ugyanis ásványi anyagokat, fehérjét és hasznos zsírokat tartalmaz, amiket a testünk nagyon gyorsan eléget és hasznosít, nem raktározódnak el a májban
  • Mindenki hallott arról, hogy a kakaótól boldogabbnak érezzük magunkat, na de azt tudtad, hogy jót tesz a bőrnek (védi az UV károsodástól, elősegíti a hidratációt és csökkenti a vörösséget) és rengeteg antioxidánst illetve magnéziumot tartalmaz?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések